EIWITTEN: BOUWSTENEN VOOR JE LICHAAM

Terug naar blog overzicht

Wist je dat je lichaam voor ongeveer vijftien tot twintig procent uit eiwitten bestaat? Eiwitten, ook wel proteïnen genoemd, zijn een belangrijke bouwstof voor je lichaam.

Het zijn voedingsstoffen die essentieel zijn voor de opbouw, het onderhoud en de reparatie van onze lichaamsweefsels, zoals onze huid, organen en spieren. 1 gram eiwitten levert 4 calorieën aan energie.

De eiwitbehoefte verschilt tussen niet-sporters en sporters. Een menselijk lichaam heeft minimaal 0,8 gram per kilogram lichaamsgewicht per dag aan eiwit nodig. Deze hoeveelheid geldt voor normaal actieve, gezonde mensen om alle basisfuncties in het lichaam te kunnen vervullen.

Fanatieke krachtsporters moeten veel meer (1,8 gram per kilo lichaamsgewicht) eiwitten eten dan niet-sporters. Deze eiwitten zijn namelijk belangrijk voor het spierherstel na een training.