EETWISSEL! (Salami vs kalkoenfilet)

Terug naar blog overzicht

EETWISSEL!

Vroeger – toen ik 12 jaar oud was – en mijn vader elke zaterdagochtend naar de supermarkt ging om de weekboodschappen te doen, stond ik ‘m bij thuiskomt altijd op te wachten. Waarom? Omdat hij altijd witte bolletjes en salami kocht. Ik was er dol op. Op die bolletjes smeerde ik een dikke laag boter en vervolgens belegde ik ze met salami.

Héérlijk! Alleen wel héél calorierijk… Maar boeien: dat wist ik toen toch niet.

3 witte bolletjes (450) + boter (107) + veel salami (267) = 824 calorieën. Calorierijk dus!

Moraal van het verhaal: ben jij gek op vleeswaren op je brood? Denk dan goed na welke je kiest! Salami is lekker, maar kijk naar het plaatje en je ziet dat het ruim (!) drie keer zoveel calorieën bevat als kalkoenfilet.

Mijn top-3 vleeswaren:
1. Het klinkt misschien gek, maar ik kies liever voor kalkoenfilet dan kipfilet. Ik vind het lekkerder en er is een bijkomend voordeel: kalkoenfilet zit nóg lager in calorieën dan kipfilet.

2. Rosbief! Heerlijk en laag in calorieën. Slechts 111 calorieën per 100 gram. De gepeperde versie vind ik het allerlekkerst.

3. Ik eet graag Duitse biefstuk… Huh, maar dat komt toch niet gesneden uit een pakje? Klopt, maar ik gebruik het wel als broodbeleg. Ik doe ‘m in de airfryer (200 graden, 8 minuten) en vervolgens snij ik ‘m in stukken en doe hem op een kaiserbroodje (of boterham). Love it! Ter vergelijking met de witte bolletjes met salami: 2 boterhammen met Duitse biefstuk bevatten in totaal 316 calorieën.

Een keer salami op je brood? Prima! Maar het bevat dus wel een hoop calorieën. Kies verstandig!