IS KOFFIE SLECHT VOOR JE? ☕️

Terug naar blog overzicht

Ken (of ben 😉) jij ook zo’n collega die voor het middaguur al tien keer naar de koffieautomaat is gelopen? Uit onderzoek blijkt dat Nederlanders 𝐝𝐞 𝐠𝐫𝐨𝐨𝐭𝐬𝐭𝐞 𝐤𝐨𝐟𝐟𝐢𝐞𝐝𝐫𝐢𝐧𝐤𝐞𝐫𝐬 𝐭𝐞𝐫 𝐰𝐞𝐫𝐞𝐥𝐝 zijn. We drinken omgerekend gemiddeld ruim 3,5 liter per persoon per week.

Kan dat kwaad? In koffie zit, jawel… cafeïne. Gezonde volwassenen kunnen ongeveer vier kopjes per dag (400 milligram cafeïne) drinken zonder dat er negatieve effecten te verwachten zijn. Is die cafeïne niet slecht? Nee, helemaal niet. Bij een kleine hoeveelheid – ga dus geen liters koffie per dag drinken – verdrijft cafeïne de vermoeidheid en verbetert die de concentratie en prestatie.

Wat als je wel te veel koffie drinkt? Dat moet je voorkomen. Het nemen van te veel cafeïne kan 𝐧𝐚𝐝𝐞𝐥𝐢𝐠𝐞 𝐞𝐟𝐟𝐞𝐜𝐭𝐞𝐧 hebben, zoals rusteloosheid, angstgevoelens, slaapproblemen en hoofdpijn. Ik raad aan om na het avondeten sowieso geen koffie meer te drinken. Dit heb je hoogstwaarschijnlijk niet door, maar het verstoort je slaap. 😴

En gooi nou niet twee suikerklontjes in elk kopje koffie dat je drinkt, want die calorieën kun je veel beter besteden…

Is koffie slecht voor je?