KOFFIE? LIEVER NIET NA 15.00 UUR!

Terug naar blog overzicht

Op het gezellige tuinterras van restaurant Alex Bar op het Griekse eiland Corfu bestel ik een Irish Coffee. Dol ben ik op het warme drankje van koffie, Ierse Whisky en room. Mijn vriendin, die tegenover me zit op een heerlijke loungebank, bestelt nog een wijntje.

Allebei hebben we net een bord pastisada achter de kiezen. Echt waar: als je een keer naar Corfu gaat, kies dan voor pastisada. Het is een Grieks gerecht en bestaat uit pasta gegarneerd met vlees gestoofd in een pittige tomatensaus. Het is héérlijk!

De Irish Coffee smaakt goed. Op de achtergrond klinkt één van de bekendste Griekse nummers ooit: Zorba – Sirtaki (jij kent ‘m ook). Ik besluit nog een Irish Coffee te bestellen. En een half uur later nog één.

Rond 23.30 uur lopen we terug naar ons appartement. Terwijl mijn vriendin binnen een paar minuten ligt te snurken, lig ik naar het plafond te staren. En dat duurt even…

Rond 02.00 uur ben ik nog wakker. Uiteindelijk val ik om 03.15 uur in slaap.

Dit verhaal speelt zich trouwens zeven jaar geleden af. Ik wist oprecht niet dat je van cafeïne zó wakker kon zijn.

Nu weet ik gelukkig beter. Cafeïne in koffie piekt een half uur nadat je het gedronken hebt, maar is daarna niet uitgewerkt. Het blijft méér dan zes uur in je bloed zitten.

Als je na het avondeten nog koffie drinkt (lees: cafeïne nuttigt), circuleert het stofje tot na middernacht in je hersenweefsel. Omdat je hersenen een strijd tegen cafeïne voeren, val je moeilijker in slaap, maar dat heb je zelf hoogstwaarschijnlijk niet door.

Tip: vermijd na 15.00 cafeïnehoudende producten als koffie, energiedrink en – in mindere mate – cola. Thee is een betere optie.

Ren jij ’s ochtends meteen naar de koffieautomaat? Vraag jezelf dan eens af of je slaapkwaliteit goed genoeg is. Misschien word je wel veel fitter wakker als je dat kopje/die kopjes koffie ’s avonds na het eten niet meer drinkt…