GROENTE: VERS, UIT DE DIEPVRIES OF UIT BLIK?

Terug naar blog overzicht

Ik sta in de Albert Heijn en zie een ouder stel discussiëren voor het groenteschap. ,,Gert, hou nou eens op. Ik wil gewoon verse sperziebonen bij de aardappelen. Boontjes uit blik of een potje zijn ongezond, want ze zitten vol met suiker en zout.”

,,Onzin”, zegt Gert.

Wie heeft er gelijk?

Ja, aan groenten uit pot of blik kan suiker en/of zout zijn toegevoegd. Maar… Dat is verwaarloosbaar. Aan blikjes sperziebonen van Bonduelle is helemaal géén suiker toegevoegd. Ook zit er maar 0,34 gram zout per 100 gram in. Daar hoef je je dus niet druk om te maken.

Maar wat is de beste optie voor je portemonnee? Groenten in blik zijn het goedkoopst. De reden? Je ziet niet wat je koopt. En daarom is er ook een variant achter glas. Groenten achter een raampje (potjes dus) zijn iets duurder dan blikgroenten. Het ziet er wat luxer uit en je weet wat je koopt. Let op: het verschil zit dus alleen in de verpakking. De groenten zelf zijn in de meeste gevallen identiek.

En diepvriesgroenten dan? Ik ben nogal lui in de keuken en fan van groenten uit de diepvries. Zo’n diepvrieszak trek je open en gooi je in de pan. En er is (in mijn geval tenminste) nog een groot voordeel: zo’n verse bloemkool vergeet ik vaak en dan ligt ie achterin de koelkast zwart te worden en weg te rotten.

Zijn verse groenten stiekem toch niet gewoon de beste optie? Tja, wat is vers? In de ideale wereld oogst de boer zijn sperziebonen, rijdt hij direct naar de winkel en legt ze het in het groenteschap. Zo gaat het helaas niet. Hoe gaat het dan wel? Oogsten, veiling, versturen, verwerken, achterin de vrachtwagen… Van ‘verse’ groente is in de supermarkt geen sprake. ‘Vers van het land’? Amehoela.

💡 Onthoud dit: groenten uit blik of pot en diepvriesgroenten bevatten evenveel voedingsstoffen als verse groenten. Groenten plukken in je eigen groentetuin en direct bereiden blijft natuurlijk de allerbeste manier. Maarja, ik heb geen moestuintje…

Dus welke groenten moet je vanavond eten? Kies iets wat je lekker vindt, want over smaak valt natuurlijk te twisten. Oh, en gooi je bord lekker vol… Groenten zijn caloriearm en zéér voedingsrijk. Eten dus!

Groente: vers, uit de diepvries of uit blik?