WORD JE DIK VAN SUIKER? 🍰

Terug naar blog overzicht

,,Nee, nee echt niet, ik gebruik helemaal geen suiker meer. Daar word ik namelijk hartstikke dik van.” ⁣ ⁣

Ik zat in de trein, toen ik dit tijdens een telefoongesprek voorbij hoorde komen. Ja, dat was wel even herkenbaar. Ik heb namelijk ook gedacht dat je dik werd van suiker. Gelukkig weet ik nu dat het onzin is. 𝐄𝐞𝐧 𝐤𝐨𝐨𝐥𝐡𝐲𝐝𝐫𝐚𝐚𝐭 𝐢𝐬 𝐧𝐚𝐦𝐞𝐥𝐢𝐣𝐤 𝐞𝐞𝐧 𝐤𝐨𝐨𝐥𝐡𝐲𝐝𝐫𝐚𝐚𝐭! Suiker is dus géén grotere dikmaker dan andere koolhydraten. Het gaat namelijk om de energiebalans: eet jij meer calorieën dan je verbruikt, dan kom je aan. Eet jij MINDER calorieën dan je verbruikt, dan val je af. 𝐙𝐨 𝐬𝐢𝐦𝐩𝐞𝐥 𝐢𝐬 𝐡𝐞𝐭. ⚠️⁣ ⁣

En ja, je kunt dus ook afvallen, als je alleen maar M&M’s eet. En zoals je waarschijnlijk wel weet: daar zitten een hoop suikers in. Zo’n grote blauwe zak (van 255 gram) bevat bijvoorbeeld 145 gram suiker. Dat zijn 36 suikerklontjes. In totaal bevat die zak M&M’s 1236 calorieën. Ik kan je verzekeren dat bijna iedereen op deze wereld meer dan 1236 calorieën per dag nodig heeft en dus zou afvallen, als ze elke dag alleen maar zo’n zak blauwe M&M’s zouden eten.⁣ ⁣

Waarom heeft suiker dan zo’n slechte naam? Omdat suiker wel energie levert, maar je lichaam niet voorziet van de nodige vitamines, mineralen en vezels. Het zijn lege calorieën. Is het dus slim om alleen maar M&M’s te eten? Nee, uiteraard niet. Maar ik wil dat je begrijpt dat je écht niet dik wordt door een keer een handje M&M’s te eten.⁣ ⁣

Is suiker net zo verslavend als drugs zijn? Nee. Suiker activeert het beloningscentrum in je hersenen en zorgt voor afgifte van dopamine. Maar krijg jij onthoudingsverschijnselen, als je een week geen suiker gebruikt? Precies… ook dat is een voedingsmythe.⁣

word je dik van suiker