WELKE PINDAKAAS IS HET GEZONDST?

Terug naar blog overzicht

Er zijn in de supermarkt tientallen soorten pindakaas te koop en ik kan je het volgende alvast verklappen: er zit een hoop rommel tussen. Maar, goed nieuws… Er is één soort die wél echt in je voorraadkast moet staan.

❌ Eerst even een fabeltje. Ik hoor vaak dat pindakaas een goede eiwitbron is. Daar ben ik het niet mee eens. Als jij 26 gram eiwit uit pindakaas wilt eten, kost je dat 600 calorieën. Ter vergelijking: 26 gram eiwit uit kipfilet kost je zo’n 180 calorieën.

Pindakaas is zéér calorierijk: 30 gram bevat zo’n 190 calorieën. Moet je het dan laten staan tijdens je afvalrace? Absoluut niet. Het is lekker (oké, daar zijn de meningen over verdeeld…), bevat veel mineralen, vezels, B-vitaminen en vitamine E.. Maar welke pot pindakaas moet je kopen?

🏆 Dit is mijn favoriet: 100% pindakaas van AH. Deze variant bestaat volledig uit pinda’s. Dat is toch niet bijzonder? Nou, dat is het wel… Waar je denkt dat pindakaas uit pinda’s bestaat, bestaan heel veel pindakazen uit pinda’s én gehard palmvet, extra zout en (veel) suiker. Ter vergelijking: Calvé Pindakaas bestaat voor 85% uit pinda’s en M&M’s Pindakaas (ja, die bestaat) uit 72% pinda’s.

Voor de sporters: koop alsjeblieft géén Proteïne Pindakaas. Met een boterham met proteïnepindakaas krijg je zo’n 5,5 gram eiwit binnen, met ‘gewone’ pindakaas ongeveer 4 gram. Daar ga je dus geen winst behalen. Geef de 1,60 euro die je extra betaalt (een pot Proteïne Pindakaas kost 3,59 euro!), maar uit aan een échte eiwitbron.

En die smeuïge pindakazen dan? In die pindakazen zit (geharde) palmolie. Palmolie blijft namelijk stevig bij kamertemperatuur, zodat er geen olielaagje op de pindakaas komt. Helaas is palmolie ongezond, dus ik zou ook de smeuïge pindakazen lekker in het schap laten staan.

Kies dus altijd voor de 100%-variant. Die van AH is top, maar die van Calvé ook. Bijzonder: Calvé kwam pas in juli 2020 op de markt met de 100%-variant, omdat ze zagen dat de 100%-variant van de AH héél succesvol was.

💰 Leuk weetje… In 2017 werd in Amsterdam 1000 euro betaald voor een pot pindakaas. De pot pindakaas (1,8 liter) was voorzien van zwarte truffel en bladgoud.

WELKE PINDAKAAS IS HET GEZONDST